Klachten

 

Subluxatie

Het zenuwstelsel ontvangt en verwerkt elk moment van de dag prikkels, vanuit elk orgaan en lichaamsdeel en geeft ook weer prikkels af naar het lichaam. Dit is een non-stop proces. Al deze prikkels komen samen op één punt in de hersenen waar ze verwerkt en zonodig doorgestuurd worden. Bij een mens met een optimale gezondheid gebeurt de non-stop prikkeling volgens een bepaald patroon.

Rondom de wervelkolom bevinden zich veel zenuw uiteinden. Indien er sprake is van een veranderde functionaliteit van de wervelkolom, dan kan dit een verandering in het patroon van ontvangen en verwerken van prikkels van het zenuwstelsel tot gevolg hebben, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Verder kan een verandering in functionaliteit van de wervels onderling, lokaal tot gewricht-, spier-, pees- en/of zenuwbeschadiging leiden.

We spreken in de Chiropractie van een subluxatie als een wervel verschoven is ten opzichte van de onder- of bovengelegen wervel en deze op een zenuw drukt. Dit hoeft niet direct klachten te geven, maar hierdoor vermindert de functie van de zenuw wel. Het gevolg is, dat organen in het lichaam minder goed kunnen gaan functioneren, zonder dat het direct opgemerkt wordt. Klachten ontstaan vaak, nadat er al langere tijd een zenuw afgeklemd is.
De taak van de chiropractor is subluxaties te verhelpen door de stand van de wervel te corrigeren.

Botten kraken
Chiropractie wordt in de volksmond ook wel “botten kraken” genoemd. Dit verwijst naar het “krakend” geluid, dat tijdens de correctie van de gewrichten te horen is. Het geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtvloeistof. Dit is te vergelijken met het geluid van een champagnefles, die geopend wordt. Door de plotselinge drukverlaging bij het ontkurken gaat een deel van de vloeibare champagne over in gasvorm. Deze plotselinge overgang veroorzaakt het bekende ‘plop’ geluid. Bij een chiropractische correctie van een gewricht ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht, waardoor een gasbelletje ontstaat en dit geeft een “krak” geluid. Het feitelijke geluid wordt veroorzaakt door zeer kleine stikstof belletjes, die een grotere bel vormen die uiteenspat wanneer het gewricht beweegt en de vorm van het omliggende kapsel verandert. Net zoals bij het “knakken” van de vingers. Dit geluid kan circa iedere 45 minuten herhaald worden, wanneer de belletjes opgenomen zijn in de vloeistof van het gewricht. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het “knakken” van de vingers niet schadelijk en helpt het de flexibiliteit te behouden.

 

PPOD

PPOD staat voor Pelvic Pain and Organ Dysfunction – chronische bekkenpijn en orgaandisfunctie. Problemen in het bewegingsapparaat kunnen bijdragen aan het ontstaan van orgaanklachten. PPOD komt in alle leeftijdscategorieën voor en zowel mannen als vrouwen lijden aan de negatieve gevolgen hiervan, waaronder stoornissen aan blaas en darmen, gynaecologische en seksuele disfuncties. Chronische bekkenpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het PPOD syndroom wordt vaak niet herkend vanwege de grote variatie in symptomen:

De meest voorkomende symptomen – in willekeurige volgorde – zijn:
* Lage rugpijn en pijn aan het heiligbeen * Heuppijn uitstralend naar de knie
* Diepe kramp in de onderrug bij langzaam lopen en lang staan
* Onverklaarbare buikpijn
* Pijn in de lies – bij mannen ook pijn aan de testikels
* Darmklachten – regelmatig constipatie en/of diarree, extreme winderigheid
* Blaasklachten – frequent urineren, urine incontinentie, probleem met het legen vande blaas

Vanuit chiropractisch oogpunt kunnen de eerste 3 symptomen direct verbonden worden aan de structurele integriteit van het lichaam. Mogelijk als gevolg van een ongeval, val, zwangerschap of zwaar tillen is het bekken uit balans geraakt. De scheefstand kan direct invloed hebben op een wervel (subluxatie) en de zenuwen die vanuit de wervelkolom naar de organen en de spieren lopen. Organen en spieren hebben normale zenuwimpulsen nodig om goed te kunnen functioneren; een belemmering van een zenuwimpuls zal resulteren in disfunctie. Wijzigingen in de structuur resulteren ook in onjuist gebruik en overbelasting van de spieren. Hoewel pijn tussen de schouders, nek- en hoofdpijn ook regelmatig voorkomen worden deze klachten niet als onderdeel van het syndroom gezien.

Als chiropractor streef ik naar structurele integriteit door de stand van de wervel te corrigeren en het lichaam terug in balans te brengen, waardoor zenuwen en spieren op een normale manier kunnen functioneren. Als voormalig PPOD patiënt heb ik mij jarenlang beziggehouden met het bestuderen van structurele veranderingen en welke invloed deze hebben op spier-, zenuw- en orgaanfuncties. Vanwege mijn persoonlijke ervaringen weet ik hoe effectief een chiropractische behandeling is.

 

Pijn in bovenrug.

Bovenrugklachten

Door onze levensstijl stellen we onze bovenrug vaak langdurig bloot aan een verkeerde houding. Als de rugspieren niet in goede conditie verkeren, is de bovenrug sneller gevoelig voor blessures. Deze blessures veroorzaken functiestoornissen van de borstwervels en/of de ribben, met als gevolg irritatie van de gewrichten en omliggende zenuwen in de bovenrug. Deze zenuwirritatie kan zich in de vorm van verschillende fysieke klachten uiten, waaronder pijn in de bovenrug, een doof gevoel in de bovenrug, nekklachten, schouderklachten, frozen shoulder, ribpijn, pijn tijdens het hoesten en ademhalen, maagklachten en nog diverse andere klachten. Doordat de nek op de bovenrug rust kunnen langdurig onbehandelde blokkades uiteindelijk tot nekklachten leiden.

Spierspanning
in geval van overbelasting van de spieren door dagelijkse bezigheden, sporten, werken. Dit moet normaal gesproken binnen 3 dagen over zijn. Het gebruik van een warm kompres, massage en indien mogelijk warme baden zal normaliter verlichting geven en
het genezingsproces bevorderen.

Uitstraling-Schouderklachten

Schouderklachten
van onderen tegen het schouderblad duwen. Een andere voorkomende klacht is de “frozen shoulder” (bevroren schouder). Wanneer je een arm omhoog strekt, evenwijdig aan het lichaam, moet dit soepel en zonder pijn gaan. Indien het pijnlijk is, wanneer de hand op één lijn met de schouders is, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door het AC gewricht (gewrichtje tussen het sleutelbeen en het schouderblad). Wanneer dit gewricht niet goed werkt en geblokkeerd wordt dan beïnvloedt dit de spieren in de arm en schouder. Dit kan zeer pijnlijk zijn en het gevolg is dat de beweeglijkheid van de arm nog meer verminderd wordt

Uitstralingen (tintelingen)
Uitstralende klachten (pijn en/of tintelingen) zijn klachten, die zich op een andere plaats bevinden dan waar de oorzaak van het probleem zit. Een klassiek voorbeeld is iemand die een hartaanval heeft en pijn voelt in zijn linker arm. Deze persoon heeft geen probleem in de linkerarm, maar voelt daar wel de pijn. De meeste uitstralende klachten worden veroorzaakt door een zenuwirritatie. Bij ribpijn zijn er vaak tintelingen die uitstralen naar de voorkant van de borst. Wanneer een rib geblokkeerd is is de intercostale zenuw, die onder de rib doorloopt, geïrriteerd. Dit kan resulteren in pijn uitstralend naar de voorkant van de borst, omlaag langs de linkerarm en naar de nek. Vanwege de symptomen wordt vaak het eerste gedacht aan een hartaanval

Migraine-Hoofdpijn.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan spanningshoofdpijn het meest voorkomt. Over het algemeen is bij spanningshoofdpijn de pijn aan beide zijden van het hoofd aanwezig. Spanningshoofdpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door stress en dit kan leiden tot een verhoogde spierspanning in de nek, met als gevolg een vermindering in de beweeglijkheid van de wervels in de nek en bovenrug. Hierdoor kunnen de omliggende zenuwen geïrriteerd raken en de spieren die deze wervels bewegen kunnen gaan verzuren. Dit kan tot gevolg hebben dat er uitstraling naar het hoofd ontstaat. Spanningshoofdpijn kan ook vanuit het kaakgewricht komen. Vaak zijn de nek en de bovenrug dan toch indirecte oorzaken. Naast spanning, kunnen een verkeerde houding of een val eveneens verantwoordelijk zijn voor hoofdpijnklachten.

Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn, die per definitie slechts aan één zijde van het hoofd voorkomt. De meeste patiënten zijn tijdens een migraine aanval overgevoelig voor licht en geluid, misselijk of moeten zelfs overgeven.
Ca. 12% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van migraine. Volgens de medische wereld zijn stress, hormonen, allergieën en het door de hersenen geproduceerde serotonine verantwoordelijk voor migraine aanvallen, evenals bloedvatvernauwing. Het probleem van deze theorie is dat stress, hormonen, allergieën en serotonine het lichaam in haar geheel beïnvloeden en daardoor logischerwijze niet de oorzaak van migraine kunnen zijn. Er is namelijk sprake van hoofdpijn aan één zijde
van het hoofd, die soms tijdens een aanval naar de andere zijde van het hoofd  verschuift. Wanneer echter gekeken wordt naar de symptomen en deze gerelateerd worden aan de organen, de zenuwen en de oorsprong van de zenuwen, dan kunnen vele van de symptomen direct teruggevoerd worden naar de zenuwen in het achterhoofd en het nekgebied – wervel C1 / C2. Een subluxatie kan deze zenuwen direct beïnvloeden en de vertebrale slagaders samendrukken – hetgeen ook vele andere symptomen, zoals constipatie, diarree, koude rillingen en visuele problemen verklaart 

Gedurende 25 jaar bestudeer en behandel ik hoofdpijn/migraine en ik geloof niet in de eerder genoemde theorie van de medische wereld. Vooral als ik mijn persoonlijke ervaringen in ogenschouw neem.
Op 13-jarige leeftijd – ongeval met de fiets, waarbij ik op mijn hoofd neerkwam en ‘knock out’ was – hetzelfde jaar had ik mijn eerste sinusitis hoofdpijn.
Op 17-jarige leeftijd – ernstig letstel aan mijn onderrug bij een ongeval op een boerderij – dit werd een chronisch probleem.
Op 25-jarige leeftijd – de eerste van regelmatig terugkerende chronische migraine – de vele ingenomen medicijnen losten mijn probleem niet op.
Door de jaren heen ontdekte ik dat bij een migraine aanval bepaalde plekken in mijn nek pijnlijk waren en dat, wanneer ik sinusitis hoofdpijn had, weer andere plekken pijnlijk waren. Op het moment dat ik een chiropractor bezocht voor de klachten aan mijn onderrug ontdekte ik dat er een wisselwerking was tussen de nek en de hoofdpijnen.

Toen ik mijn studie Chiropractie begon ben ik mijn opgedane kennis gaan toepassen op mijn vrouw, die ook regelmatig last had van migraine, en mijzelf. Op deze manier leerden we welke behandeling (adjustment) het meeste effect had. Gedurende jaren heb ik het menselijk lichaam bestudeerd, hoe het functioneert en hoe de samenwerking tussen botten, spieren, zenuwen en slagaderen is – speciaal in het cervicale (nek/hals) gebied. Na jaren van onderzoek, en uitgaande van mijn persoonlijke ervaring, ben ik van mening dat de oorzaak van chronische hoofdpijn en migraine ligt in de zoektocht van het lichaam naar balans. De laatste plaats waar de verandering in het evenwicht kan voorkomen ligt in het achterhoofd – samenwerking wervel C1, C2 – wanneer de ogen terug op gelijke hoogte zijn afgestemd en het zwaartepunt hersteld is. Ik ben van mening dat de meeste mensen die last hebben van chronische hoofdpijn/migraine langdurig verlichting ondervinden wanneer de onderliggende oorzaak van hun klachten wordt aangepakt – het corrigeren van subluxaties in de zoektocht van het lichaam naar balans.

Nekklachten

Nekpijn
Nekpijn kan vele oorzaken hebben.

Kortstondig: de meest voorkomende nekpijn is kortstondig en het gevolg van het aanspannen van de spieren door het hoofd te lang in een bepaalde positie te houden, bijvoorbeeld bij sporten of zwaar werk. Het is een normale reactie van de spieren en de nekpijn zou niet langer dan 3 dagen mogen duren. Een warm kompres zal normaliter verlichting geven en het genezingsproces bevorderen.

Chronisch: bij chronische nekpijn is de aanleiding gewoonlijk een cervicale (nek/hals) subluxatie. Een cervicale subluxatie kan het gevolg zijn van een ongeval tijdens het
sporten, fietsen of autorijden. De pijn als gevolg van een ongeval kan onmiddellijk
ontstaan of jaren later naar voren komen, zoals bij een whiplash het geval kan zijn.

 

Een andere oorzaak van cervicale (nek/hals) subluxaties is het zoeken van het lichaam
naar balans. Het lichaam moet een zwaartepunt behouden. Het zwaartepunt loopt via
de nekwervel C2 naar de bovenkantvan de dijbenen en zorgt ervoor dat de ogen altijd horizontaal zijn afgestemd. Gedurende de dag is ons lichaam onderhevig aan vele verschillende krachten: vallen – ongevallen -tillen. Ofschoon ons lichaam hiertegen
bestand is en zich snel aanpast aan verschillende omstandigheden komt het voor dat
het lichaam soms overbelast is. Dit kan spierbeschadiging tot gevolg hebben of een verschuiving in de wervelkolom (subluxatie) veroorzaken. De wervelkolom is zeer flexibel, maar er is ook een grens aan de beweeglijkheid. Wanneer de grens overschreden wordt zal de wervel uit zijn normale positie verschuiven (subluxatie). Daarna zal het lichaam, op zoek naar balans, een wervel hogerop in de wervelkolom in een andere positie duwen (compensatie). Dit proces gaat door in de wervelkolom totdat een nieuw zwaartepunt bereikt is en de ogen weer horizontaal zijn afgestemd. Dit heeft ook invloed op de werking van de spieren, omdat alle spieren verbonden zijn met botten. Sommige spieren moeten hierdoor harder werken dan normaal – met als gevolg dysbalans in de spieren en kramp.

Whiplash

Whiplash blessures worden veroorzaakt door plotselinge voorwaartse, zijwaartse of achterwaartse hoofdbewegingen. De meeste whiplash blessures worden veroorzaakt tijdens auto-ongelukken. Als het hoofd plotseling te ver achterwaarts en voorwaarts bewogen wordt raken de zenuwen, spieren, pezen en gewrichten die de nek aansturen, bewegen en rechtop houden, beschadigd. Het gevolg is een verminderde functionaliteit en beweeglijkheid van de nek. De resulterende instabiliteit van de wervelkolom en de weefsels daaromheen kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, moeite met focussen, slechte concentratie, pijn in de schouders, armen en handen, moeite om te buigen en zelfs lage rugklachten. Omdat het lichaam zich probeert aan te passen aan de nieuwe situatie kunnen symptomen soms dagen of weken op zich laten wachten. Om voortdurende pijnklachten, afhankelijkheid van medicatie, of zelfs het moeten laten uitvoeren van een operatie te voorkomen is het belangrijk om zo snel mogelijk na het ongeluk een afspraak te maken met uw chiropractor. Als de problemen op tijd ontdekt worden kunnen de klachten in de kiem gesmoord worden.

Pijn in onderrug

Onderrugklachten

Rugpijn is meestal het gevolg van subluxaties en een verkramping van de spieren. Vaak is de oorzaak een scheefstand van het bekken.
Andere oorzaken kunnen zijn: een plotselinge verkeerde beweging, meestal een combinatie van een buig- en draaibeweging of een langdurige eenzijdige belasting.

Rugpijn gaat vaak samen met een verkramping van de onderrugspieren. Om de pijn te vermijden wordt dan een verkeerde houding aangenomen. Er zijn veel aspecten, die nadere aandacht vragen bij rugpijn; pijn in het been; aan de knie en aan de enkel en belangrijk is het verband te begrijpen tussen het geheel van bot, spier en zenuw om de beperking te kunnen aanpakken.

De meeste rugpijn en pijn in het been kan, mits op de juiste manier behandeld, 
beduidend minder of geheel weggenomen worden.

Hernia

Tussenwervelschijf
Een tussenwervelschijf is te vergelijken met een vitamine capsule, een afgesloten flexibel omhulsel waarin vloeistof zit. Door het uitoefenen van druk aan de ene kant wordt de vloeistof naar de andere kant gedrukt en vormt een uitstulping. 

 

Tussenwervel uitstulping

wanneer een wervel verschuift kan de verandering van positie druk uitoefenen op de zijkant van de tussenwervelschijf, resulterend in een uitstulping, waarbij het buitenste omhulsel intact blijft. Deze tussenwervelschijf uitstulping kan druk uitoefenen op de zenuwwortel; of het kan uitstulpen in een andere richting en structurele veranderingen teweegbrengen, inclusief degeneratie en fusie van wervels.

 

Tussenwervelschijf hernia

dezelfde structurele condities die een uitstulping veroorzaken kunnen tot
een hernia leiden, waarbij het buitenste omhulsel scheurt en de vloeistof
naar buiten lekt – vaak in het wervelkanaal.

 

Pijn / uitstulping / hernia

deze omstandigheden zijn voor veel mensen een dagelijks feit, maar zijn niet
altijd met elkaar verbonden. Veel mensen lopen rond met een uitstulping van
een tussenwervelschijf of een hernia die geen klachten veroorzaakt. Wanneer
er sprake is van rugpijn en beenpijn wordt meestal direct gedacht aan een
hernia, maar overmatige inspanning van de lage rug en beenspieren of piriformis
die Ischias veroorzaakt kan dezelfde klachten geven.

Ischias

Bij Ischias is er sprake van irritatie van de grote zenuw (nervus ischiadicus), die vanuit de wervelkolom in de lage rug via de heup en langs de achterkant van het been naar de voet loopt.
Bij klassieke Ischias wordt de zenuw meestal geïrriteerd door een specifieke spier in de bil (de piriformis). De Ischiaszenuw loopt namelijk direct onder deze spier door en bij sommige mensen zelfs door de Ischiaszenuw heen. Als gevolg van een scheefstand van het bekken en/of de heup kan de piriformis chronisch verkrampt raken en de Ischiaszenuw irriteren. Ischias kan ook veroorzaakt worden door een veranderde functie van de lage rug (subluxatie). Kenmerkend zijn een stekende of brandende zenuwpijn in de bil en uitstralende pijn naar de knie of zelfs het gehele been.

Beenpijn

Pijn in het been kan vele oorzaken hebben. Een overbelasting is waarschijnlijk de meest voorkomende en afhankelijk van de oorzaak kan het tijdelijk of chronisch zijn.

Bekken instabiliteit

Wanneer de structuur van het bekken instabiel is moeten de lage rugspieren en beenspieren harder werken om de voor de dagelijkse bezigheden benodigde stabiliteit te verkrijgen. De spieren kunnen een bepaalde tijd functioneren, voordat ze beginnen te verkrampen en in sommige gevallen kan de spier tonisch worden (continue kramp). Het in de juiste stand terugbrengen van de structuur van het bekken is de enige manier om dit probleem op te lossen.

Verschil in heuphoogte

Ten onrechte wordt hier vaak gezegd dat “één been korter is dan het ander”. Tenzij er sprake is van een gebroken been dat niet op de juiste wijze is genezen of van een genetische afwijking bij de geboorte – is het onwaarschijnlijk dat één been korter is dan het ander.

Bij structurele problemen zal het lichaam zich aanpassen en een van de belangrijkste aanpassingen is een verschil in heuphoogte. De pijn begint in de heup en straalt uit naar de kuit – soms resulterend in pijn in de andere heup en been. Veel mensen 
gebruiken een schoen orthese (één hiel is hoger dan de ander) om de heupen op gelijke hoogte te brengen. Tijdelijk kun je je hierdoor beter voelen, maar tenzij de onderliggende oorzaak van het  verschil in heuphoogte gecorrigeerd wordt, zal het 
lichaam zich aanpassen aan de orthese en het lichaam terugbrengen naar de situatie van vóór het gebruik van de orthese. Verschil in heuphoogte kan ook een belangrijke oorzaak zijn van kniepijn. Wanneer de heupen gelijk zijn wordt het lichaamsgewicht op beide knieën overgebracht. Wanneer de heupen ongelijk zijn wordt het gewicht onder een hoek op de knie overgebracht.

Contactadres

Dorpsstraat 277
2391 CE Hazerswoude-Dorp

 

0172 - 820210

 

Openingstijden

Maandag— Gesloten
Dinsdag — 09:00 - 17:00
Woensdag — Gesloten
Donderdag — 09:00 - 19:00
Vrij - Zo — Gesloten